Stel je eens voor: je werkt in teamverband samen aan een zaak waar je nog maar één uur de tijd hebt om jouw collega’s even te spreken. Het nadeel is dat jij op een andere locatie bent dan jouw collega’s op dat moment zijn. Veel mensen kiezen er dan toch voor om heen en weer te mailen. Maar is dit eigenlijk wel efficiënt en effectief?

Dit is juist enorm tijdrovend en niet efficiënt, maar het is tegenwoordig toch het communicatiemiddel wat bijna iedereen gebruikt. Mensen zijn geneigd om alleen maar te mailen en zo min mogelijk audio/video conferenties te houden. Terwijl een dergelijke aanpak als video conferentie veel effectiever werkt dan het ontelbaar e-mailen heen en weer.

Hoeveel tijd besteden we eigenlijk aan het e-mailen?

Om deze vraag te beantwoorden verwijs ik je naar de illustratie onderaan dit blog, hier geldt namelijk: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar om toch de waarde van het e-mailen aan te kaarten, volgt hieronder even een opsomming:

  • werknemers kijken gemiddeld 36 keer per uur naar hun e-mail
  • het kost 16 minuten om, na het versturen van een e-mail, de focus weer terug te vinden
  • 2% van een werkweek wordt besteed aan het verwerken van e-mails.

blogje collabSimpel gezegd, in het verwerken van e-mails wordt overbodig (veel) tijd ingestoken. Dit gaat ten koste van de productiviteit van de werknemer. Met de introductie van gemeenschappelijke communicatie tools is er langzaam een begin gekomen om af te stappen van het niet-productief mailen. De tools zijn populair geworden door het efficiënter communiceren met collega’s en het sneller oppakken/oplossen van problemen.

Om dit fenomeen te onderbouwen volgen de volgende statistische weetjes: met het gebruik van Collaboration software is de productiviteit van de werknemers gestegen met 20% tot 25%, daarnaast kon 77% van de werknemers sneller informatie inwinnen en zijn 60% van de ondernemingen minder geld kwijt aan communicatiemiddelen in het bedrijfsuitvoering.

Kortom, Collaboration software is de toekomst van het efficiënt communiceren met zowel klanten als collega’s!

Ps. Benieuwd naar Collaboration software van Belcentrale? Neem gerust contact met ons op!