Onze behoefte aan mobiele data lijkt elk jaar groter te worden. Dit stimuleert een constante vooruitgang in draadloze technologie. De nieuwste standaard is 5G, een afkorting voor draadloze systemen van de vijfde generatie. Het is perfect om VoIP naar mobiel te brengen.

Einde oligopolie

Deze ontwikkeling zal het oligopolie van de drie dominante partijen in Nederland op het gebied van mobiele spraak verbroken worden. VoIP-oproepen zijn sterk afhankelijk van voldoende download- en uploadsnelheden. Wanneer mobiele VoIP-gebruikers 4G-netwerken gebruiken merken ze al snel dat ongeacht de riante upload- en download snelheden er beperkingen zijn. Afhankelijk van de carrier en het abonnementen kan er packet loss zijn. Dit komt voor wanneer een of meer “pakketten” gegevens die door een computernetwerk reizen, hun bestemming niet bereiken, meestal veroorzaakt door netwerkcongestie.

Early adopters

Belcentrale experimenteert al geruime tijd met enkele early adopters die hun 06 nummer als een VoIP nummer geleverd krijgen. Na meerdere jaren testen blijkt dat met name in het Randstedelijk gebied een 4G verbinding al ruime voldoende is. Buiten de Randstad is dat snel een ander verhaal. De meeste respondenten in de proef geven aan dat ze niet konden wachten op 5G, omdat de mobiele nummers op VoIP voor hun een integratie met ICT diensten mogelijk maakt die zo interessant is dat ze nu al willen beginnen met experimenten.

Explosie aan toepassingen met 5G

Wanneer bedrijven besluiten om hun mobiele data op het opkomende 5G-netwerk af te nemen, verwachten we een explosie aan nieuwe toepassingen. De 06 nummers zijn dan niet alleen op mobiele telefoons, maar op alle IP geschakelde (mobiele)apparatuur te verwerken. ‘Het gaat interessant worden om te zien wat voor creativiteit er dan loskomt.’ Aldus Karim Bourjila commercieel directeur Belcentrale.

Deelname aan de pilot

Als u op zoek bent naar een VoIP-systeem voor uw bedrijf, bel of mail ons vandaag nog! Als u deel wilt nemen aan ons mobiele VoIP pilot kan dat voor bedrijven die interessante nieuwe technische mogelijkheden zien door mobiele nummers op VoIP af te nemen.