Faxen?! Hoe 1980 is dat?! In het NRC stond vorige week een artikel over faxrepubliek Duitsland. Bij onze oosterburen faxt maar liefst 60% van de bedrijven veelvuldig. (Lees hier het artikel uit het NRC)

Gewoon doorfaxen

Doet u zaken met Duitsland? Dan is een fax dus eigenlijk onmisbaar. Duitse klanten of opdrachtgevers zullen vaak om een ondertekend document (met stempel!) vragen. Een mail van een gescand A4-tje is in sommige gevallen een oplossing, veel ondernemingen zullen echter gewoon een fax van u verlangen. Het zal u misschien verbazen, maar zelfs in het op-en-top gedigitaliseerde Nederland is bij sommige beroepsgroepen de fax onmisbaar. Vanwege het stopzetten van het project Kwaliteit en Innovatie, waarbij onder andere beveiligde communicatie met de Rechtbank zou worden gedigitaliseerd, zijn advocaten voor communicatie met de rechtbank in veel gevallen nog steeds op de fax aangewezen. Gewoon doorfaxen dus!

De fax kan toch de deur uit

Maar ondanks dat kunt u die oude ratelbak mét de bijbehorende faxrollen én de benodigde analoge telefoonlijn gewoon bij het grof vuil zetten. Zo dat ruimt lekker op én scheelt weer in de vaste kosten, want wat dacht u bijvoorbeeld van die aparte telefoonlijn. (Die in veel gevallen ook nog eens verdwijnt per 1-9-2019.) Faxen gaat namelijk tegenwoordig net zo makkelijk via IP.

Met een FoIP extensie op uw PBX-centale (uw telefooncentrale in de cloud) heeft u geen aparte hardware meer nodig om faxen te verzenden en te ontvangen. Vanaf uw computer kunt een e-mail met fax als
attachment naar de Belcentrale PBX sturen. Het attachment wordt dan als fax verstuurd naar het telefoonnummer dat u in het onderwerp van de e-mail zet. Ontvangen van faxberichten is nog makkelijker, faxen die naar uw faxnummer worden gestuurd komen als e-mail met .pdf attachment bij u binnen. Onze FoIP is anti-spam beveiligd.

Beveiligd tegen hacken

De afgelopen tijd was er veel te lezen over het hacken van faxmachines. Dit betrof zogenaamde all-in-printers; machines die kunnen printen, scannen, kopiëren en faxen. Deze apparaten ontvangen en verzenden de faxberichten via het traditionele telefonienetwerk. Tegelijkertijd zijn ze ook met het interne netwerk verbonden, omdat zo de printopdrachten binnenkomen en scans worden opgeslagen. Hackers wisten via openbaar beschikbare faxnummers deze machines binnen te komen met een relatief simpel script en zich zo toegang te verschaffen tot de interne bedrijfsnetwerken. Let op: dit betreft dus het ‘ouderwetse’ faxen. Met faxen via FoIP worden de berichten via een extreem goed beveiligde centrale in de cloud verzonden en/of ontvangen. Deze methode is daarom dus wel veilig.

U kunt een FoIP extensie aanvragen voor uw PBX-centrale. Dit kan via support@belcentrale.nl of u kunt hiervoor een ticket aanmaken in Mijn Belcentrale. Een fax extensie kost €7,50 per maand.