Hoe sterk is uw wachtwoord? Wachtwoorden zijn uw toegang tot uw vele accounts op het internet. Internetcriminelen kunnen wachtwoorden soms al binnen een paar minuten kraken. Het maken van een sterk wachtwoord is erg belangrijk. Maar hoe doen we dat eigenlijk?

Op het internet zijn we constant bezig. We bestellen weleens online, beheren boekingen, checken onze e-mail en veel meer. Voor veel websites is het een vereiste om een account aan te maken. Voor elk account heeft u weer een wachtwoord nodig. Veel mensen vinden het moeilijk om een uniek wachtwoord te verzinnen en te onthouden. Dit heeft als gevolg dat veel Nederlanders niet veilig omgaan met hun wachtwoorden en dat hun accounts makkelijk te kraken zijn. Vandaag willen we u bewust maken dat het bedenken en onthouden van goede wachtwoorden niet moeilijk hoeft te zijn.

Wachtwoordmanagers

Vergeet nooit meer een wachtwoord met wachtwoordmanagers zoals Dashlane, LastPass of 1Password. Met een wachtwoordmanager hoeft u alleen nog maar 1 wachtwoord te onthouden. Alle andere wachtwoorden worden bewaard in een veilige digitale kluis. Deze programma’s kunnen ook inloggegevens uitwisselen tussen verschillende apparaten en verschillende besturingssystemen. Zo heeft u altijd de wachtwoorden bij de hand.

Wachtwoordzin

U maakt makkelijk een slim en veilig wachtwoord met een wachtwoordzin. Dit biedt extra beveiliging en bestaat uit meerdere woorden. Een wachtwoordzin is lastiger te kraken dan een wachtwoord van 8 tekens. Daarnaast is een wachtwoordzin makkelijker te onthouden dan wachtwoorden met leestekens en cijfers. Een voorbeeld van een wachtwoord zin is: IkBenAanHetWerk.

Tweestapsverificatie

Zorg voor een dubbele beveiliging met tweestapsverificatie. Hiermee voegt u een extra laag beveiligingslaag toe aan uw e-mailaccount of clouddienst. Er wordt een toegangscode naar een vertrouwd apparaat gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben dan niet meer genoeg aan uw gebruikersnaam en wachtwoord om toegang tot uw account te bemachtigen.

Tips

Zie hieronder 5 tips voor het bedenken van een sterk wachtwoord
1. Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 tekens
2. Gebruik geen voor de hand liggende informatie zoals namen, geboortedata of adressen
3. Gebruik een combinatie van letters, cijfers en symbolen
4. Gebruik een wachtzin van minimaal 4 woorden zoals: MijnWachtwoordHeeft100tTekens!
5. Gebruik nooit één enkel woord voor uw wachtwoord