De Europese Commissie heeft geen bewijs voor onethisch gebruik van Kaspersky Lab producten. Dit blijkt het uit een document van de EC waarmee het antivirussoftwarebedrijf Kasperksy zelf naar buiten is gekomen.

De verklaring is een reactie is op het verzoek van Gerolf Annemand, lid van het Europese Parlement, in maart 2019. Dit was naar aanleiding van een resolutie van het Europees Parlement van 13 juni 2019 waarin producten van Kasperksy Lab als mogelijk ‘gevaarlijk’ of zelfs ‘kwaadaardig’ kunnen zijn. Kasperksy kwam in 2017 en 2018 onder vuur te liggen wegens vermeende banden met de Russische overheid. De Amerikaanse federale overheid besloot uit vrees voor spionage of gevaar voor ICT-systemen om Kasperksy te verbannen. Onder andere Verenigd Koninkrijk, Litouwen, Australië en Nederland besloten om dit voorbeeld te volgen.

Onjuiste aannames

Volgens de Nederlandse beveiligingsexpert Brenno de Winter was het besluit in mei 2018 om Kaspersky te verbannen onzorgvuldig en ondoordacht genomen. ‘De zogenoemde voorzorgsmaatregel van de overheid is schadelijk voor alle betrokken partijen’, aldus De Winter. Het besluit was gebaseerd op onjuiste aannames. Het rapport stelde dat de overheid te weinig onderzoek heeft gedaan voor haar risico-inschatting. Daarnaast ontbrak het aan eigen evaluatie onderbouwing.

Blij met conclusie EC

Anton Shingarev, Vice President Public Affairs bij Kaspersky Lab, is ‘uiteraard enorm blij’ met de conclusie van de Europese Unie. “Uw securitysoftwareproducten zijn veilig. Dat is wat we inmiddels van meerdere Europese overheidsfunctionarissen te horen hebben gekregen”, zegt Anton Shingarev. Hij vervolgt: “We hopen dat deze verklaring van de Europese Commissie ook nationale overheidsinstanties helpt bij het nemen van beslissingen die gebaseerd zijn op feitelijk bewijs in plaats van geruchten of ongefundeerd onderzoek.”

Coert Coomans, directeur van telecomprovider Belcentrale, is ook blij met de verklaring van de Europese Commissie. “Dit bewijst maar eens dat het besluit ondoordacht was genomen. We zijn daarom nooit gestopt met het verkopen van Kasperksy-oplossingen. De digitale wereld moet goed bescherm worden en daar zijn de bekroonde beveiligingstoepassingen van Kaspersky Lab zeer geschikt voor.”

Het onthulde document kunt u hier vinden.

Meer informatie? Bekijk hier wat Belcentrale voor u kan betekenen op het gebied van pc en internetbescherming.