Bellen over internet is al enige tijd de nieuwe standaard, maar toch zijn er nog hotels die nog niet zijn overgestapt. Ze gebruiken nog ISDN voor hun telefooncentrale, deurintercom of alarminstallatie. Maar de uitfasering van ISDN is begonnen en haast is geboden.

Niet meer van deze tijd

Netwerkbeheerder KPN vindt dat ISDN niet meer van deze tijd is. Daarom kondigde het bedrijf in april 2017 aan de stekker uit het netwerk te trekken. Het netwerk is officieel uit de lucht op 1 september 2019. ISDN werd 30 jaar geleden nog omarmd als een revolutionair systeem. De kwaliteit van de ISDN-verbindingen en de investeringen in hardware bleven voor veel ondernemers een belangrijke reden om tot de dag van vandaag ISDN aan te houden, ondanks de vele berichten over het stoppen van het ISDN-netwerk en de introductie van bellen over internet (VoIP).

Het alternatief is VoIP

Nu KPN de stekker uit ISDN trekt, moeten ondernemers wel over naar een alternatief. En technisch gezien is er maar één alternatief voor ISDN en dat is VoIP. De breedbandtechnologie stelt de gebruiker in staat om verschillende diensten voordeliger te combineren over één aansluiting. De technologie is flink verbeterd sinds de beginjaren waardoor er veel mogelijk wordt voor de moderne ondernemer. Het is goedkoper en flexibeler dan het sterk verouderde ISDN-netwerk.

Hotel Karel

Hotel Karel in Nijmegen maakte sinds kort gebruik van meerdere ISDN-lijnen. Mocht hij geen maatregelen nemen, dat zou hij niet meer bereikbaar zijn en zijn alarmsysteem zou niet meer werken. Eigenaar Van De Rijdt ondernam actie en koos een nieuwe oplossing bij Belcentrale. De receptie en alarminstallatie werden gedigitaliseerd. Dit kon helaas niet voor de telefoons in de 17 kamers. Het was geen optie om nieuwe kabels te trekken naar de kamers en bovendien zou het een dure oplossing zijn omdat de telefoons nauwelijks meer worden gebruikt. Daarom is er gekozen voor een tussenoplossing. Er werd tussen de centrale en toestellen een adapter geplaatst. Alle oude techniek blijft werken met het nieuwe digitale signaal en de analoge lijnen hoeven niet vervangen te worden.

Bekijk het volledige artikel op de website van Misset Horeca en lees meer over de voordelen van VoIP en de gevolgen van het einde van ISDN.