Stelt u eens voor. U wordt gebeld door een onbekend buitenland nummer en uw eerste reactie is om het nummer terug te bellen. Opeens krijg je een factuur van uw telefoonmaatschappij met een torenhoog bedrag. Dit overkwam verschillende mensen en de meest recente meldingen dateren van eind september tot medio oktober 2019.

Maar wat is het eigenlijk?

Dit wordt ook wel wangiri-fraude genoemd. Wangiri betekent in het Japans iets als: één keer overgaan en stoppen. Bij wangiri-fraude gaat de telefoon meestal slechts één keer over en u ziet een gemiste oproep. Internationale groepen criminelen bellen naar uw mobiel van uit het buitenland. Ook al heeft u geen idee wie u gebeld heeft, u bent nieuwsgierig. U kunt het nummer niet maar toch belt u terug. Wanneer u terugbelt krijgt u meestal een bandje of een kiestoon te horen. U denkt dat er geen verbinding is, terwijl er in feite een bandje meeloopt. Als u niet actief de verbinding verbreekt, kan de telefoonrekening heel wat duurder uitvallen dan verwacht.

Meldingen

Dit soort fraude speelt al meer dan tien jaar. Fraudehelpdesk meldt dat het aantal klachten over deze vorm van fraude is gestegen, vooral in de maanden september en oktober 2019. Inmiddels stromen bij melders die zo’n nummer terugbelden de rekeningen binnen, vaak voor honderden euro’s. Het advies luidt daarom ook om een vreemd nummer uit het buitenland niet op te nemen en ook niet terug te bellen. Dan zou er niets aan de hand moeten zijn.

De Fraudehelpdesk en de providers adviseren om de telefoon niet op te nemen als u het nummer niet kent en zeker niet om terug te bellen, zo voorkomt u torenhoge rekeningen.

Tips van de Fraudehelpdesk

– Bent u gebeld vanuit een land waar u geen familie of vrienden heeft? Neem niet op en bel vooral niet terug.
– Word u geconfronteerd met hoge telefoonkosten omdat u veel naar buitenland zou hebben gebeld, terwijl dat niet zo is? Doe dan aangifte bij de politie en ga in overleg met uw provider.
– Laat u niet van de wijs brengen door zielige verhalen van de beller, zoals over het verlies van zijn baan en de positie van zijn familie. Verbreek de verbinding meteen.