Het jaar 2019 ligt weer achter ons. En wat is de tijd toch snel voorbijgegaan. Het is weer heel veel gebeurd dit jaar in de telecomwereld. In januari maakte KPN bekend te stoppen met Telfort en XS4ALL, de introductie van de vouwbare smartphone, de sancties voor Huawei omdat ze beschuldigd werden van spionage (overigens is hier geen bewijs voor) en we hebben vaarwel gezegd tegen het verouderde ISDN-netwerk.

We zetten de vijf belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje.

1. Vaarwel ISDN

Onze oude vertrouwde netwerk. In 1996 was ISDN heel modern, een telefoonlijn waarover u tegelijk kon internetten en bellen. Anno 2019 is het zwaar verouderd en er zijn nieuwe technieken beschikbaar. We maken vandaag de dag steeds meer gebruik van het internet en zelfs bellen gaat een stuk eenvoudiger via het internet. Daarom is KPN gestopt met ISDN per 1 september. Maar er is een mooi alternatief: VoIP. Geen investeringen, veel functionaliteiten zoals openingstijden en wachtrijen, altijd bereikbaar en geen grote aanpassingen meer als het aantal medewerkers groeit. Lees hier vijf redenen om voor VoIP te gaan.

2. Helemaal in de cloud

Werken in de cloud is voor steeds meer ondernemers de gewoonste zaak van de wereld. Overal ziet u het, hoort u het en leest u het. Schaalbaarheid, betrouwbaarheid en kostenbesparing, er zijn tal van redenen om voor de cloud te gaan. Het betekent online data beheren en online toepassingen gebruiken. Zoals het opslaan van data via clouddiensten en het afnemen van computerprogramma’s zoals Microsoft Office 365 als clouddienst. Met cloud computing heeft u vanaf iedere locatie en vanaf elk apparaat (smartphone, tablet of pc) toegang tot uw bedrijfsgegevens via uw persoonlijke online bureaublad.

3. Mobiel werken is de norm

De wereld wordt sneller, papier verdwijnt en het gevolg digitalisering maakt de wereld een stuk kleiner. Dit biedt voor organisaties kansen zoals plaats- tijdonafhankelijk werken. Tegenwoordig werken we niet alleen maar op kantoor, maar ook onderweg of thuis. Vast-mobiel integratie is daarom ook niet meer weg te denken. De vaste en mobiele telefonie wordt volledig geïntegreerd en samengebracht in één telefonieomgeving. Hierdoor wordt de mobiele telefoon een volwaardig onderdeel van de telefooncentrale.

4. Beveiliging wordt nog belangrijker

Fysieke en digitale beveiliging, dat wordt steeds belangrijker. Nederland digitaliseert. ICT wordt grootschalig toegepast in alle aspecten van de samenleving, maar hierdoor ontstaan er nieuwe gevaren. Daarom moet elke onderneming fysieke maatregelen treffen maar ook denken aan cyber security. Een inbreuk of datalek is de snelste manier om het vertrouwen tussen een bedrijf en zijn klanten (en aandeelhouders) te schaden. De aanvallen worden steeds geavanceerder doordat het grote aantal voorbonden apparaten voor een toename van potentiele kwetsbaarheden en onveilige netwerkeindpunten zorgt.

5. 5G netwerk

Het 5G-netwerk voor mobiel dataverkeer zit er aan te komen. Met dit netwerk wordt al dat mobiele dataverkeer veel sneller en krachtiger, want 5G kan ongeveer vijftig keer sneller zijn dan 4G. In 2019 kwam het vaak negatief in het nieuws, onder andere door de vele vragen over de stralingseffecten en de Chinezen. Zullen zij niet meeluisteren via Huawei. De Amerikaanse overheid vond het geen fijne gedachte en hebben het Chinees bedrijf sancties opgelegd. Overigens zonder concreet bewijs te hebben. We zullen nog meer gaan horen over 5G, want T-Mobile gaat in 2020 5G-internet aanbieden in heel Nederland.

Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen. Met belangstelling kijken we alweer uit naar de trends van 2020. Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? Uiteraard blijven we u op de hoogte houden!