Een smartphone is als het ware een mini computer. Het moet ook beveiligd worden tegen malware. Desondanks zijn de meeste telefoons voor zakelijk gebruik niet beveiligd, met alle gevaren van dien.

Eigenlijk kan bijna niemand meer zonder hun smartphone. Er staan immers veel belangrijke informatie op zoals mailtjes, contactgegevens en persoonlijke foto’s. Cybercriminelen hebben dit zich ook gerealiseerd. Gebruikers worden meestal geïnfecteerd via phishing omdat de smartphone veel gebruikt wordt om e-mails te lezen. De toestellen hebben een wat kleine scherm en hierdoor zien gebruikers niet altijd of ze op een kwaadaardige URL klikken. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

Cybercrime neemt toe

Privé laptops van medewerkers zijn minder goed beveiligd dan apparaten van de zaak, waardoor hackers meer mogelijkheden hebben om binnen te komen. Maar ook het aantal mobiele aanvallen en de reikwijde van dreiging voor mobiele apparaten groeit. Het is belangrijk om mobiele apparaten en de data die hierop staat te beschermen. Door een goede antivirusprogramma te gebruiken en medewerkers te trainen op de risico’s kan een heleboel ellende worden voorkomen.

Phishing wordt steeds eenvoudiger

Phishing is een vorm van digitale oplichting en het gebeurt via e-mail, WhatsApp en SMS. U krijgt valse e-mails die u naar een nagebootste website proberen te lokken. De fraudeurs vissen als het ware naar vertrouwelijke identiteitsgegevens, betaalkaarten en beveiligingscodes. Een bank of andere instantie zal nooit per e-mail of telefoon vragen naar persoonlijke gegevens.

Wat kunt u doen?

– Reageer nooit op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Heeft u zo’n e-mail ontvangen? Verwijder de meteen en klik niet op een link die in de e-mail staat.
– Krijgt u een betaalverzoek van een onbekende? Niet op ingaan.
– Stuur uw bankpas nooit op. Uw bank zal hier nooit om vragen.
– Verstuur geen kopie van uw identiteitsbewijs op. Uw BSN-nummer kan gebruikt worden om een bankpas aan te vragen.
– Verander regelmatig uw wachtwoorden. Voorzie uw computer en smartphone van de laatste software- en beveiligingsupdates.
– Installeer een antivirusprogramma, wij bieden de bekroonde beveiligingstoepassingen van Kaspersky Lab aan.
– Let op waar een app om toestemming voor vraagt.  U krijgt vaak de mogelijkheid om het delen van uw persoonlijke gegevens te weigeren. Gebruik deze mogelijkheid, want bedrijven achter deze apps kunnen uw data namelijk ook opslaan en zelfs voor andere doelen gebruiken, zoals het plaatsen van bijdragen op uw social media-accounts zonder dat u dit zelf doorheeft.
– Stel tweestapsverificatie in voor apps als extra maatregel om uw smartphone beter te beveiligen. Met deze extra beveiligingscontrole hebben hackers en dieven niet genoeg aan alleen uw wachtwoord om toegang te krijgen tot uw apps.