KPN hoofdkantoor

Samenwerking tussen Belcentrale en KPN Wholesale

Klaar voor de toekomst

Belcentrale maakt voor een deel van haar diensten, zoals traditionele telefonie en internet – en daarmee dus ook VoIP – gebruik van het netwerk dat eigendom is van KPN en door KPN wordt beheerd.

Het netwerk van KPN is klaar voor de toekomst. Een modern en open netwerk waarop telecomoperators en serviceproviders hun diensten kunnen aanbieden. Dit houdt dus in dat andere telecomaanbieders, waaronder Belcentrale, ook gebruik kunnen maken van het netwerk. Zo levert Belcentrale de diensten onder haar eigen naam en KPN Wholesale verzorgt de toegang tot en het verkeer over dit netwerk.

Ter verduidelijking

Vergelijk het met het spoorwegnet in Nederland. Dit netwerk wordt beheerd door ProRail. De NS maakt hier gebruik van, maar ook Arriva, de Thalys en diverse goederenvervoerders. Voor het gebruik van dit netwerk betalen deze vervoerders allemaal aan ProRail, maar als reiziger heb je dat niet door. Hetzelfde geldt ook voor telefonie en internet.

Er zijn meer paralellen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een wisselstoring op het spoor tussen Amsterdam en Leiden. Daar kan de NS niets aan doen, dat is de verantwoordelijkheid van ProRail. Als de machinist echter te laat is en de trein rijdt daarom niet op tijd, is de NS wel verantwoordelijk.

Bij telefonie en internet is het ook vaak zo; in geval van een storing aan het netwerk kunnen we als afnemer van het netwerk zelf niet veel uitrichten, behalve de leverancier (KPN Wholesale) in te lichten. Heeft u echter problemen met uw nummer, de facturatie of met uw apparatuur, dan zijn we wél de aangewezen partij om contact mee op te nemen. Ook voor VoIP ligt het wat anders dan op het spoor. Belcentrale heeft een eigen VoIP dienst op een eigen VoIP netwerk, maar de uiteindelijke uplink met de rest van het netwerk loopt via KPN Wholesale.

Concurrent en klant

In tegenstelling tot de situatie bij het spoorwegnet, is het in deze gevallen met telefonie en internet dus niet altijd even duidelijk wie welke pet op heeft. Er ontstaat geregeld verwarring vanwege de door elkaar lopende namen van KPN Wholesale en KPN. Zo wordt er bij de klantenservice van KPN wel eens gesuggereerd dat KPN en Belcentrale totaal niets met elkaar te maken hebben. Zoals hierboven hopelijk duidelijk is geworden, is er dus wel zeker een nauwe relatie tussen Belcentrale en KPN. Belcentrale is namelijk klant van KPN Wholesale. Tegelijkertijd zijn we natuurlijk ook concurrenten van elkaar op het gebied van telecom en andere ICT dienstverlening. Het is echter altijd de intentie van Belcentrale om op een integere manier met deze situatie om te gaan.

Interesse in onze diensten?

Neem contact met ons op als u een vraag heeft over een van onze producten of wanneer u direct een bestelling wilt plaatsen.